Osmanlıca Dersleri 6

Kasım 11, 2009
Videoyu paylaş:

He okutucusuyla ilgili alıştırmalar.

Benzer Videolar

Uzunluk: 02:15

“Osmanlıca Dersleri 6” için 14 yorum

  1. büşra demiş ki:

    çok güzel ama çabuk gelsin

  2. Akif ALTUĞ demiş ki:

    teşekkürler azönce tanıdım bu sayfayı ben. abi 7. ve 10. dersler yok mu ben mi göremiyorum?

  3. idare demiş ki:

    Şu anda 64. derse kadar gelindi. Bütün ders videolarını bu sayfada bulabilirsiniz: http://www.videovav.com/osmanlica-kurs-videolari

  4. bünyamin demiş ki:

    gerçekten güzel bizim üniversite hocamız hiçbirsey anlatmadan okumaya geçti saolun iyiki sizler varsınız

  5. kübra yılmaz demiş ki:

    7. dersi ben mi göremedim yoksa yok mu teşekkürler

  6. kübra yılmaz demiş ki:

    bu ana harflerde değişiklik yapma-yapmama konusu hangi bölümde bulamadım yardımcı olursanız sevinirim lütfen çok acil teşekkürler

  7. idare demiş ki:

    Kübra Hanım, “ana harflerde değişiklik yapma-yapmama konusu” derken kelimenin kökünde yalın halindeki harfleri mi kasdediyorsunuz, doğrusu anlayamadık.

    Şu var ki isimlerin yalın hali ve fiil kökleri hiç bir ek alımında değişmez. Mesela “saklamak”, her şahıs ve zaman çekiminde sad ile yazılır, okutucu harfler de düşmez. Ancak eklerde bazı harfler kullanımaz ve klişe yazımlar söz konusudur.

    Eklerdeki klişe yazımları için 20. ve 21. ders videolarına bakabilirsiniz.

  8. kübra yılmaz demiş ki:

    arapça ve farsça kelimelerdeki ana harflerinde değişiklikten bahseden test soruları var ben kitapta ve videolarınızda aradım ama bulamadım

  9. melike demiş ki:

    bu dersteki “gelenek” kelimesinin yazılışını anlamadım, videoda sesi kapatıp okumaya çalışıyorum ama bu kelimeyi okuyamadım doğrusunu öğrendikten sonra da ayırt edemedim. açıklayabilir misiniz?

  10. idare demiş ki:

    “gelenek” kelimesinde en başta “kef” ile “lam” yanyana gelmiş, bu şekilde arda arda gelince “kef” normalden biraz farklı yazılıyor. Sonra “lam” ı “e” okutan “he” okutucusu gelmiş. Sonra ise “nun ve “kef” harfleri geliyor. Hece hece “ge-le-nek” oluyor, açık hecede “he” okutucusu yazılır onun için lam” dan sonra “he” okutucusu yazılıyor. Ama “nek” derken kapalı hece olduğu için “he” okutucusu yazılmaz. İlk hecede ise “ge-” derken, ilk hecede “he” okutucusu “e” sesi olsa dahi yazılmaz. Onun için yazılmamış ilk hecede.

  11. YUNUS demiş ki:

    bitiştirme kuralları hangi derste

  12. idare demiş ki:

    Yunus Bey, bu konuya 1. dersin sonlarına doğru “kendisinden sonraki harflerle birleşmeyen harfler” şeklinde kısaca değinilmiş. Ayrıca 1. dersten sonraki ek ders ve 2., 3. derslerin de faydası olur.

    Bir de “yazarak osmanlıca dersleri” serisine de (55. dersten itibaren) bakabilirsiniz. İyi çalışmalar.

  13. Hasibe Topcu demiş ki:

    Süper bir anlatım çok beğendim emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun.ALLAH C.C emeklerinizin karşılığı her iki cihan dada mükafatsız bırakmasın …amiiin

  14. Hasibe Topcu demiş ki:

    Emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun,her iki cihanda mükafatsız bırakmasın..amiin

yorumunuz